Octrooibureau V.O. Patents & Trademarks

 • V.O. Patents & Trademarks is een van de grotere dienstverleners in Europa op het gebied
  van octrooien, merken en modellen. Met meer dan 60 specialisten ondersteunen we klanten
  wereldwijd om de waarde van hun intellectuele eigendom (IE) te maximaliseren. Wij hebben
  ruime expertise en jarenlange ervaring in de Chemie, Elektronica, Life Sciences, Mechanica
  en Fysica.

  Onze klanten, variërend van tech-starters, innovatief MKB, kennisinstituten en multinationals, bestaan uit toonaangevende nationale en internationale bedrijven en instellingen

  Met tien kantoren in Nederland, België en Duitsland opereren wij in een wereldwijd netwerk van professionals.

  Lijkt het je interessant om een kijkje te nemen in het leven van een Trainee Patent Attorney? Bekijk dan hieronder het recruitmentfilmpje dat verder ingaat op dit interessante vakgebied.  Interview met Trainee Patent Attorneys van V.O.


  De octrooigemachtigde: Het schaap met de vijf poten.

  Het beroep van een octrooigemachtigde is voor veel mensen een onbekend begrip. Toch is het een vakgebied waarbij je jezelf op allerlei gebieden kunt ontwikkelen en dagelijks bezig bent met de meest uiteenlopende nieuwe technische uitvindingen, welke je op papier weet te verwoorden tot een op zichzelf staande octrooiaanvraag. Een goede octrooigemachtigde is het schaap met de vijf poten: technisch onderlegd, juridisch bekwaam, taalgevoelig, commercieel ingesteld en communicatief sterk.

  Als Trainee Patent Attorney word je opgeleid tot volleerd octrooigemachtigde. Maar hoe ziet dit traject eruit, en waar houd je je van dag tot dag mee bezig als je eenmaal als Trainee Patent Attorney of octrooigemachtigde werkzaam bent?

  Wij interviewden twee medewerkers van octrooibureau V.O. Patents & Trademarks; Henri van Kalkeren, voormalig Trainee Patent Attorney en inmiddels beëdigd octrooigemachtigde op de afdeling Chemie & Life Sciences in Amsterdam, en Maarten Reuver, Trainee Patent Attorney op de afdeling Werktuigbouw, Fysica en Electrotechniek op het hoofdkantoor in Den Haag.

  Hoe kwam je er bij om voor het beroep van octrooigemachtigde te kiezen?

  Henri: “Tijdens mijn opleiding de universiteit deed ik een masterstage, waarbij we een uitvinding deden. Een octrooigemachtigde van V.O. kwam toen bij ons langs om de uitvinding in een octrooiaanvrage op te schrijven. Dat vond ik toen al een heel mooi proces. Op dat moment was mijn interesse in het vak van octrooigemachtigde gewekt; een aantal jaar later besloot ik om zelf bij V.O. te solliciteren naar de functie van Trainee Patent Attorney. Het feit dat V.O. al meer dan 100 jaar bestaat en één van de grootste kantoren in Europa is, was voor mij extra reden om voor V.O. te kiezen.”

  Maarten: “Ik studeerde Geofysica en maakte via een scriptie bij TNO kennis met het bedrijfsleven Enige tijd later werd ik door een recruiter getipt over V.O. Dat was de eerste keer dat ik van een dergelijk bedrijf hoorde; ik kende het hele beroep van octrooigemachtigde niet, maar na een gesprek bij V.O. wist ik dat het iets voor mij was. In het voorjaar van 2017 ben ik begonnen bij V.O. én met de interne opleiding.

  Wat spreekt je in het beroep van Trainee Patent Attorney het meest aan ?

  Henri: “Als octrooigemachtigde ben je bezig met het verwoorden van technologische vooruitgang die je klanten hebben gemaakt. Tijdens een klantenbezoek laat de klant zijn uitvinding vaak in het echt zien. Ze zijn meestal erg enthousiast over wat ze hebben gedaan, daardoor doorgrond je de uitvinding
  vaak nog beter dan wanneer je deze alleen op papier hebt doorgekregen. In het proces dat volgt, dus het opstellen van een octrooiaanvrage waarbij je je verdiept in de precieze uitvinding, probeer je waarde te creëren voor je klanten door zo goed mogelijk met hun mee te denken. Na een aantal jaar en met voldoende ervaring, mag je zelfstandig, dus zonder mentor, op bezoek bij de klant. Bij zo’n bezoek en de samenwerking die daaruit volgt, merk je nog veel beter hoe spannend en interessant dit vak eigenlijk is.”

  Maarten: “Wat dit vak zo interessant maakt, is dat je bezig bent met de laatste stand van de techniek. Geen dag is hetzelfde en je hebt contact met de meest uiteenlopende cliënten. Vooral het bezoeken van de klanten vind ik erg leuk; je bouwt een vertrouwensrelatie op. De klant deelt belangrijke informatie over zijn uitvinding. In deze afspraken zie je de passie van een uitvinder.”

  Bij V.O. worden trainees opgeleid tot volleerd octrooigemachtigden. Hoe gaat dat in zijn werk?

  Henri: “Om na je (technische) studie octrooigemachtigde te worden, zijn in principe drie opleidingsdelen te doorlopen. Uiteraard is daar de formele opleiding tot octrooigemachtigde, maar daarnaast is ook nog de dagelijkse begeleiding door de aan jou toegewezen mentor, een ervaren octrooigemachtigde, cruciaal. Verder biedt V.O., anders dan andere kantoren, een zelf-ontwikkeld klassikaal opleidingssysteem; elf opleidingsdagen waarin trainees alles leren over het veelomvattende vak van octrooigemachtigde. Vooral de praktische kant van het beroep wordt hierbij belicht. Ervaren octrooigemachtigden leggen uit hoe je een goede aanvraag schrijft, backoffice-medewerkers geven inzicht in de administratieve handelingen en een coach gaat aan de slag met de soft skills, van adviesvaardigheden tot timemanagement. De interne opleiding is erop gericht om jonge talenten sneller productief te laten zijn, zodat je sneller onafhankelijker kan werken en het kantoor kosten-effectiever opereert.”

  Maarten: “Ik heb de inhoud van de opleiding bij V.O. als heel positief ervaren. Er is niet alleen volop aandacht voor communicatieve vaardigheden, er wordt ook stilgestaan bij gewichtige onderwerpen als het analyseren van en adviseren over een onderzoeksrapport. Nadat een octrooi is aangevraagd, komt het Europees Octrooibureau soms met bezwaren en moet ik onderzoeken of die reëel zijn en onze aanvraag verdedigen. In ons klasje is er de tijd om daar diep op in te gaan, zonder de hoge werkdruk van alledag. Daar leer ik veel van. Ik denk dat we met dit opleidingstraject echt een kickstart maken in het bedrijf en sneller klaar zijn voor het echte werk.”


                                                              
      Henri van Kalkeren                                                                         Maarten Reuver  Vacatures bij V.O.

  Actuele Vacatures

COPYRIGHT © NWSVHELIX 2017. SOME RIGHTS RESERVED.
DEVELOPED BY DUTCH EARTH.